In de vorige lessen en opdrachten heb je geleerd in een organisatie onderscheid te maken tussen een cultuur gericht op verantwoordelijkheid of juist motiveren van eigenaarschap (les 1). En in les 2 hebben we kennis gemaakt om het functioneren van een team gestructureerd in kaart te brengen.

Eerste stap in het met elkaar ontwikkelen tot een hoog-presterend team is elkaar vertrouwen.

Vertrouwen begint met jezelf te begrijpen, waardoor je je ook beter in de ander kunt verplaatsen. In deze les maak je kennis met verschillende voorkeuren waarmee mensen naar de wereld kijken en die dus ook gedrag beïnvloeden.


Wanneer te gebruiken

Als je wilt begrijpen waarom de ander zegt en doet, zoals ie doet. Bij het samenstellen van je team voor een klus of project. Eigenlijk op elk moment dat het belangrijk is om talenten van mensen te laten groeien.

Waarom helpt dit?

Inzicht in je Denkstijl helpt in het herkennen van je eigen sterkten en werk-voorkeuren, alsmede een beter begrip van wie jou kan aanvullen om tot doorbraak resultaten te komen. Met begrip dat anderen wellicht een andere Denkstijl hebben en daarmee dus andere sterkten en irritators, worden vaak langdurig verstoorde werkrelatie’s opgelost. In het samenstellen van teams voor doorbraak-denken, is een heterogeen samengesteld team veel beter dan een homogeen samengesteld team.

Wat je krijgt

Een praktisch raamwerk van de 4 belangrijkste denkstijlen voor innovatie-succes.

INTRODUCTIE


WAT ALS …

… Columbus zich nooit had afgevraagd “Waarom proberen we niet een route naar India te vinden via de West?”

… Copernicus, Galileo en Kepler nooit naar de nachtelijke hemel hadden gekeken en zich hadden verwonderd waarom het zodiac veranderde op de manier waarop, en concludeerden dat de aarde nooit het centrum van het universum kon zijn?

… Gutenberg nooit buiten zijn goudsmid vaardigheden zou hebben gedacht om druivenpersen en olieverf schilderen te combineren tot het grote schaal boekdrukken?

… Petrarch zich nooit had afgevraagd “Wat als een mens op zichzelf grote dingen kan bereiken in deze wereld (zonder God)? Wat als God wil dat wij onze intellectuele en creatieve krachten in hun volle potentieel gebruiken?”

… Machiavelli zich nooit afgevraagd zou hebben “Wat als politiek nu eens niets van doen heeft met theologie of moraliteit? Wat als het eenvoudigweg gaat om alle middelen – eerlijk en niet eerlijk – in te zetten om macht te behouden?”

… president John F. Kennedy nooit het programma zou hebben goedgekeurd “We gaan naar de maan” ?

 

Dogma’s uitdagen, trends ontdekken,
middelen combineren en behoeften begrijpen

 

Door de geschiedenis heen zijn er altijd mensen geweest die zich hebben afgevraagd “WAAROM IS DIT ZOALS WE VINDEN DAT HET IS?”, dogma’s uitdagend, trends ontdekkend, middelen combinerend en behoeften begrijpend.

Samen aan de slag, verbeteren of zelfs iets nieuws ontwikkelen – innoveren in het algemeen – vraagt meer en meer om doorbraak denken – een mix van inzicht, verbeelding, analyse en actie.

Welke van deze vier denk-modi heeft jouw voorkeur? Welke vermijdt je? Maak gebruik van alle vier, en breng innovatie en team prestatie naar het volgende niveau.

 

Ontdek hoe jouw denk-voorkeuren wellicht jouw effectiviteit, relatie’s en uiteindelijke resultaten beïnvloeden.

 

 

SAMENVATTING


In deze les leer je:

  • Herkennen van vier basis-denkstijlen: Verklaarder – Creator – Ontwikkelaar en Doener
  • Ontdekken dat onbegrip over denkstijlen aanleiding is tot toxisch emotionele negativiteit
  • Inzicht in de sterke kanten en valkuilen van elke denkstijl
  • Jouw eigen denkstijl voorkeur
  • Het strategisch inzetten van denkvoorkeuren op de vier projectfasen – analyse, idee-creatie, prototypen van oplossing en implementatie – voor optimaal resultaat.

TO-DO’S


 

 


DeWaardeFabriek | TheValueFactory